29.-30. jaanuarini toimub Prantsusmaal Lyonis kokkade olümpiamängudeks peetava konkursi Bocuse d’Or finaalvõistlus, millest võtab osa ka Eesti esindaja, restorani Gloria kokk Heidy Pinnak. Endale kokandusmaailmas nime teinud Eesti annab tänavu enne finaalvõistlust konkursi peakorraldajale, võistlusele nime andnud Prantsuse gurmeekokanduse grand old man Paul Bocuse’ile üle taotluse korraldada Euroopa voor 2018. aastal Eestis. Eesti osalemist Bocuse d’Oril toetab EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist.
 
Ülemaailmasele finaalvõistlusele, mis mida peetakse alati Lyonis, eelneb Euroopa voor, mida peetakse iga kord erinevas paigas. Eesti, kes on Bocuse d’Oril osalenud alates 2008. aastast, soovib korraldada 2018. aastal Euroopa vooru, et tutvustada muuhulgas ka Eesti rahvuskööki.
 
„See annaks Eestile ainukordse võimaluse tuua siia kohale maailma gastronoomia absoluutne tipp ning tutvustada Eestit kui sihtkohta, kus on kõrge toidukultuur ning kvaliteetne toit väga hinnatud,” põhjendas EASi turismiarenduskeskuse turundusdirektor Tarmo Mutso. „Meie toidukultuuri tutvustamine on üks Eesti turismi nurgakive ning kõige parem on seda teha Euroopa kokanduse tippe Eestisse kutsudes, lisaks tooks see võistlus siia tohutul hulgal kaasaelajaid, sest tegemist on suure spordivõistluse mastaapi sündmusega,” tutvustas Mutso.
 
Bocuse d’Or, mis sai alguse 25 aastat tagasi, on maailma prestiižseim kokandusvõistlus, mis sündis kulinaaria grand old man Paul Bocuse’i ideest kutsuda kokku maailma parimad kokad ja panna nad publiku ees võistlema.
 
EAS korraldab võistluse eel Lyonis pressikonverentsi, mille eesmärgiks on tutvustada Prantsuse meediale Eesti toitu ja toidukultuuri ning soovi korraldada 2018. aasta Euroopa voor Eestis.
 
Eesti osaleb Bocuse d’Or võistlusel kolmandat korda. Esimest korda osales Eesti 2008. aastal, mil saavutas Euroopa voorus 7. koha ja järgmisel aastal sellele järgnenud finaalis maailma arvestuses 15. koha. 2010. aastal sai Eesti Euroopa voorus 14. koha.
 
Finaalis võistlevad 24 riigi esindajad, Eesti kokk Heidy Pinnak on tänavuse finaali ainus naine. Tema treeneriks on Islandi tippkokk Ragnar Ormarsson. Kandidaadi ettevalmistusmeeskonda kuulub kokku 8 inimest, nende hulgas Eesti Bocuse d’Or Akadeemia president Dimitri Demjanov, kes ühtlasi esindab Eestit žüriis. Finalistidel tuleb 5 tunni ja 30 minuti jooksul valmistada lihamenüü iiri veise sisefileest ja seljatükist ning kalamenüü kammeljast ja homaarist. Eesti võistluskava kannab pealkirja “Babette’i pidusöök”, inspireerituna samanimelisest Taani filmist. Kuna nii kastmed kui lisandid on võistleja vabal valikul, kasutatakse Eesti menüüs palju põhjamaadele iseloomulikke tooraineid. Eesti toodetest leiavad oma tee võistluskandikule näiteks Jõgeva kollase kartulisort, Vana Tallinna liköör, vutimunad, köögiviljad ja rukkileib. Liha maitsestamisel kasutatakse kadakamarju, kalale annab suitsumaitse männivõrsete aroom.
 
Allikas: http://www.eas.ee/et/eas/pressikeskus/uudised?option=com_content&view=article&id=5018utm_source=newsletter