Club sandwich, populaarne ja tänaseks klassikaline võileivatüüp

Club sandwichi ajalugu on veidi ebaselge, kuid pärineb tõenäoliselt Ameerika Ühendriikidest; 19. sajandi lõpust või 20. sajandi algusest. Mitmed ajaloolised allikad viitavad, et club sandwich võis esmakordselt ilmuda New Yorgi eraklubis nimega “Sarazen’s”, kus seda hakati serveerima 19. sajandi lõpul. Teine teooria ütleb, et see võib olla pärit Albany klubist New Yorgis või eksklusiivsest “Union Clubist” Ohio osariigis.

Club sandwichi algne nimi oli “Clubhouse Sandwich“, kuid aja jooksul lühendati seda lihtsamaks “Club Sandwichiks”. Algsest klubileivast erines see võileivatüüp tänu oma mitmekihilisele struktuurile, kus kihid olid ühendatud kolme tükiga röstsaia ja hambatikkudega.

Join 442 other subscribers

Club sandwich sai kiiresti populaarseks ja levis kiiresti teistesse restoranidesse ja söögikohtadesse kogu Ameerika Ühendriikides ning hiljem ka teistes maailma osades. Tänaseks on club sandwich muutunud üheks levinumaks võileivaks paljudes kohvikutes ja restoranides üle maailma, kus seda serveeritakse sageli erinevate lisanditega vastavalt koka loovusele ja kohalikele eelistustele.

Nii, võibki öelda, et tänane club sandwich, populaarne ja (juba) klassikaline võileivatüüp, koosneb tavaliselt kolmest või neljast kihist; seda koos röstsaia vahel olevate erinevate täidistega. Club sandwichi peamised koostisosad on tavaliselt grillitud kana- või kalkuniliha, peekon, tomat, salat, muna ja majonees. Erinevates variatsioonides lisatakse mõnikor ka juustu, avokaadot või muud meelepärast. Võileiva valmistamise viis võib samuti veidi erineda, kuid klassikaline club sandwich säilitab tavaliselt oma mitmekihilise struktuuri ja unikaalse maitsekompositsiooni.

Võileiva ülaosa on tavaliselt kinnitatud hambatikuga, et hoida kihid koos ja lihtsustada söömist.

Foto: TheAndrasBarta ja Pixabay

blog