Kultuslik Hotel California

Vaheldusena tavapärasest teemaderingist (kui teie huviks EHRA veebilehel käsitletud mõni muu teema, klikake palun siia…) erinev tekst – “Hotel California” – see on nimilugu toonase kultusbändi Eagles`i samanimeliselt albumilt. Mis ilmus singlina 1977. aasta veebruaris.

Olemata (pop)muusika ajaloo huviline, on antud faktikildu huvitav teada eeskätt silmaringi avardamise võtmes. Põhjusel, et tänaseni paljumängitud muusikapala kultuuriline jalajälg osutub ajajoonel muljetavaldavaks. Laulu tuuma või mõtet on kirjeldatud kui allegooriat dekadentsi ja enesehävitamise suhtes. Ja sestap ei ole ka miski ime, et erinevad loojad, olgu siis kirjanikud või kommentaatorid, jne, jne on “Hotel California” tekstiridu ikka ja jälle kasutanud eksistentsiaalsete küsimuste üle mõtisklemiseks. Rääkimata, arvukatest kaveritest.

Join 442 other subscribers

Tulles tagasi, eelmärgitud kultuurilise mõju juurde, mis on suuresti meediatarbimisharjumuste küsimus – siinkohal oleks ilmselt sobiv viidata vendade Coen`ite loodud filmile “The Big Lebowski“. Mida linastumise ajal peeti suhteliselt tagasihoidlikuks linateoseks. Kuid, mis on justkui iseenesest kasvama hakanud, rõõmustades sh lugematut arvu meemimeistreid. Hästi kulutatud 117 minuti (peame silmas vaatemängu ennast) filmimuusika hulka kuulub ka ülalkirjeldatud hitlugu. Tõsi küll, ainuomaselt nihkes, hispaaniakeelse versioonina:

blog